3.2.13

Zabavna muzika - Pojam i Pravci



Molim vas pogledajte na YOUTUBE i ostavite komentar! Kliknite OVDE!

Zabavna muzika je široka tema. Često me pitaju šta u stvari znači zabavna muzika. Moram priznati da se malo zamislim na ovo jednostavno pitanje. Jer baš na ovakva jednostavna pitanja može čovek najviše promašiti i ispasti smešan. Obično se nekako snadjem ali ipak sam nezadovoljan sadržajem svog odgovora. Zato sam odlučio da u ovom tekstu pokušam da to uradim preciznije t.j. opišem pojam <<zabavna muzika>> najbolje što mogu.

Zabavna muzika obuhvata veću grupu muzičkih stilova. Tema je u 90% slučajeva ljubav, a harmonije su jednostavne i lako se pamte. Nekoliko pravaca koje pokriva zabavna muzika su: pop muzika, dens muzika, elektromska muzika, hip hop muzika itd. Zabavna muzika je poznata i kao popularna muzika jer je pristupačna za širi auditorijum jer je pevljiva i zgodna za igranje.



Zabavna muzika ima i svoje starije pravce. Na primer to je takozvani šlager. Sama reč šlager potiče od nemačke reči Schlager koja znači - udar. Poenta je u tome da je šlager u svoje vreme svojim melodičnim notama brzo osvajao publiku, pretežno mladju populaciju. Drugi stariji pravac koji je uticao na zabavnumuziku su šansone. Veoma je lako pretpostaviti da su šansone došle iz Evrope, tačnije iz Francuske. Šansone najčešće imaju ljubavne tekstove uz inastrumentalnu pratnju. Poznata imena po kojima su šansone prepoznatljive su Edit Pjaf, Šarl Aznavur i drugi.

Zabavna muzika na ovim prostorima se razvijala na festivalima. Poznati festivali iz tog vremena su sledeći: Opatija, Split, Zagreb, Sarajevo, Beogradsko proleće i kasnije MESAM. Brojne melodije iz ovih festivala su bili hitovi, a neke pesme su ostale kao evergrin melodije do dan danas. Zabavna muzika nije nestala sa scene. Ona i dalje postoji ali u novijem modifikovanom obliku. Kao što smo spomenuli na početku, pop muzika je pravac koji ima veliki broj izvodjača i pristalica.

Osim toga pop muzika ima i svoje pod-pravce ali o tome više u narednim tekstovima. Dens muzika je svojevremeno izazvala pravu euforiju na muzičkoj sceni. Navodimo ovde samo jedan primer: DJ Bobo. Elektronska muzika daje prednost tehnologiji ispred živih instrumenata. Namenjena je takodje mladjoj populaciji i dominira u nekim noćnim klubovima i diskotekama. Hip hop muzika je došla kod nas pod uticajem američkih hip hop muzičara. Hip hop muzika ima sledeće osnovne karakteristike: više se priča nego što se peva ali pričanje je u ritmu. Akcenat je na tekstovima koji obradjuju razne životne teme. Dakle, hip hop muzika ne obradjuje pretežno ljubavne teme kao neki drugi muzički pravci.

Kao što sama reč kaže, zabavna muzika se komponuje sa ciljem da zabavi slušatelje. Uostalom zabava je ono što je svima potrebno. Zbog toga se može reči da je zabavna muzika komercijalnija od nekih specifičnijih muzičkih pravaca. Zabavna muzika nije samo za uže krugove. Za neke pojednce ona je previše mekana i zato se radije zabavljaju sa drugim muzičkim pravcima koji su da tako kažemo <<tvrdji>> ili žešći. Ali, kao i u svim oblastima života, to je stvar ukusa. O ukusima ne treba diskutovati. Svaki muzički pravac ima svoju vrednost. Meni lično uvek prijatno iznenadi neki novitet koji hip hop muzika izbaci na tržištu. Elektronska muzika mi je možda najmanje pri srcu ali i tu ima DJ-jeva i kompozitora koji znaju oduševiti. Dens muzika je danas malo zastupljena, ali sreo sam nekoliko primera na muzičkim kanalima gde neki muzičari i muzičke grupe pokušavaju da je ponovo ožive.

Hvala vam što ste bili gosti bloga! Možete pogledati i moj Muzički forum! Ostavite svoje komentare na blogu ili na YOUTUBE na temu Zabavna muzika, ali i na ostale muzičke teme!

Нема коментара:

Постави коментар