9.2.13

Makedonske narodne pesme - Zošto si me majko rodila - Remiks


Pogledajte video direktno na YOUTUBE. Hvala vam na komentarima OVDE!

Poznato je da Makedonska narodna muzika izobiluje veoma lepim pesmama. Makedonski melos je unikatan i neponovnljiv. Makedonske narodne pesme su nastajale vekovima kroz istoriju i prenosile su se generacijama. U njima su sadržane sve poteškoće koje je imao makedonski narod u svojoj istoriji. Makedonska narodna muzika je opevala vekovno ropstvo kao i duhovnu patnju iseljenika koji su bili prinudjeni da napuste svoju zemlju i svoje najbliže.  Najlepše makedonske narodne pesme su sačuvane do dan danas. One su od neprocenjivog značaja za očuvanje kulture i tradicije makedonskog naroda.

Za video koji ste pogledali, lajt motiv je bila makedonska narodna pesma Zošto si me majko rodila. Izvorno je ovu pesmu otpevala Esma Redžepova. Kasnije su ovu pesmu otpevali i drugi poznati pevači. Ovom prilikom ćemo spomenuti da je i Lepa Brena takodje otpevala ovu pesmu. Zošto si me majko rodila je jedan od najlepših bisera koje nam je ostavio makedonski melos.



Autor ove remiks verzije sa prizvucima jazz-a pesme Zošto si me majko rodila je George Sevas, čovek koji živi i radi u Nemačkoj. Makedonska muzička scena ga je upoznala 1996 godina na prvom izboru za pesmu Evrovizije za Makedoniju. Usledila su još dva festivala a zatim je George Sevas dugo bio u drugim vodama. Ali u zadnje vreme George Sevas sve češće izbacuje nove muzičke i video projekte. Kompletna muzička obrada, izvedba pa čak i ovaj video klip za pesmu Zošto si me majko rodila su kompletno njegov rad. O njemu će pisati i naš muzički forum.

Može se primetiti da makedonska narodna muzika ima danas i svoje moderne dimenzije. Makedonske narodne pesme i dalje imaju svoje zasluženo mesto u svim muzičkim institucijama i na raznim dogadjajima. Makedonski melos ima svoju evoluciju i nastavlja da se razvija, a zabavna muzika crpi isnpiraciju koju makedonske narodne pesme imaju u neograničenim količinama. .

Нема коментара:

Постави коментар