4.3.13

Erik Klepton od ponora do vrha



Pogledajte video na YOUTUBE gde možete uraditi Subscribe na naš kanal i ostaviti svoj KOMENTAR.

Početak karijere Erik Klepton-a je bio zapažen. Usledili su još veći uspesi ali i padovi. Nije jednostavno izdvojiti kada je Erik Klepton dostigao vrh slave. Ali svakako jedan od najznačajnijih perioda u njegovom muzičkom putu bio onaj kada je pristupio grupi Cream, godine 1966. Zajedno sa ostalim članovima grupe Jack Bruce-om i Ginger Backer-om, napravili su velike turneje u SAD i snimili tri veoma kvalitetna albuma.

 U ovom periodu Erik Klepton je još više učvrstio svoju reputaciju kao gitarista vrhunske klase ali je već dostigao i status superstar-a. Cream su ostali zajedno samo dve godine ali su ostavili jak uticaj na modernoj rok sceni. Erik Klepton je bio jedinstven po tome što nije samo ponavljao bluz rif-ove koje bi čuo na eteru. On je izgradio svoj sasvim poseban stil sviranja gitare sa unesenim emocijama. Cream su se raspali 1968 godine zbog čestih svadja i izraženog ega pojedinih članova benda.



Nakon toga, Erik Klepton je osnivao grupu Blind Faith. Pokušavao je na neki način da ne bude uvek u prvom planu. Zbog toga je pravio muzičke kombinacije sa velikim brojem drugih muzičara. Takodje je sve više posvećivao pažnju komponovanju. Godine 1970, Erik Klepton je osnivao grupu Derek and the Dominos. Tada je nastala pesma Layla i još nekoliko drugih ljubavnih pesama. Album koju su spremali je bio koncepciski povezan sa njegovom neuzvraćenom ljubavlju od Patti, supruge George Harrison-a. Posle neuspešnog snimanja drugog albuma bend se raspao.

Svi ovi problemi su jako uticali na njega pa je zapao u zavisnost od narkotika. Ipak je uspeo da se izvuče i ponovo je pokrenuo svoju blistavu karijeru 1973 godine. Dva londonska koncerta i album 461 Ocean Boulevard su pretstavljala veliki pozitivan preokret. Erik Klepton je postao ne samo gitarski heroj nego i veoma dobar pevač i kompozitor. Nakon navedenog albuma, Erik je na svakom narednom albumu pronalazio uvek nešto novo. Od brojnih blistavih trenutaka u njegovoj karijeri izdvojiću ovde veliki dobrotvorni koncert Live Aid 1985 godine kao i Grammy nagrada sa singleom "Tears in Heaven" 1992 godine. U ovom razdoblju Erik Klepton je takodje uspešno komponovao muziku za filmove. Erik Klepton je nastavio sa uspešnim albumima i posle 2000 godine. Posetite naš muzički forum i dajte nam vaše komentare i sugestije.

Нема коментара:

Постави коментар